>

Common Geyser Problems And Their Solutions

Updated by

Winters are already there. And it’s near to impossible to take cold showers, isn’t it? So, you should check your geyser right away for any problems. While some issues you can fix at home,  some require professional assistance.

If you think your geyser is not working the way it should be, this article can help. You’ll find common geyser problems and solutions in this article. So, if you’re interested, read this article in full.

Geyser problems and solutions

Here are some common geyser problems and corresponding solutions: –

1. A dripping geyser

Water dripping from a geyser is one of the most common problems. Few drops can be normal, but a regular flow means you need to deal with it ASAP. This dripping is usually related to leakage in the overflow pipe attached to the pressure control valve.

A dripping geyser

Solution: A steady flow of water means a replacement is required. So, you need to call a geyser technician for the job.

2. The geyser is not turning on.

Geyser not turning on can be because of two reasons. You should first check the power supply and wiring of the geyser. If everything there’s fine, the problem is something else. Now, the issue could be overheating within the geyser itself.

The geyser is not turning on

Many geyser models drip to prevent overheating issues in the geysers. There’s one button that drips off whenever the temperature exceeds the threshold. However, with some new models overheating is taken care of with a thermostat.

Now, if there wasn’t water inside the geyser, it might have overheated and damaged itself. Some newer models have an overheating switch on the inside. It’s possible that the switch might have dripped. So, the problem may have been caused due to no water during operation.

Solution: Call for an expert to examine the situation. Also, make sure to check the water supply before turning the geyser on.

3. Overheating geyser

The job of the thermostat is to prevent overheating in the geyser. However, sometimes instead of normalizing the temperature, a thermostat can let the geyser overheat. The best way to know this is by noticing the airflow pipe. If there’s steam or hot water, you should get the idea.

Overheating geyser

It indicates excessively high temperature and pressure building inside the geyser. It may lead to an explosion if you don’t pay enough attention. However, the most common reason for this problem is a faulty thermostat.

Solution: It’s a dangerous problem. So, you need to turn the geyser off and call a plumber ASAP.

4. Insufficient hot water

Insufficient hot water is another common problem with geysers these days. It may happen because of a small-sized geyser. Or there can be faulty parts in your geyser. Pilot control valve, gas pilot, heating element being some common examples.

Insufficient hot water

The problem of insufficient hot water arises because your geyser being too old. Usually, when such appliances become old, parts become loose or start rusting. And this can disrupt the regular hot water supply.

Solution: the best solution is either repairing or replacing the entire faulty part.

5. Water is not hot enough or no hot water at all.

The most probable reason for this problem is a faulty thermostat. The thermostat keeps the temperature under control.

And in case of a faulty one, the thermostat won’t know when to turn the geyser off. It may turn off the geyser thinking the water is hot while the water is still cold.

Water is not hot enough or no hot water at all

Solution: It’s a minor problem. You can get your thermostat repaired by a professional.

6. Water is leaking through the ceiling.

If you can see water coming through the ceiling, there are chances of a major leak. When leakage is excessive, the overflow system fails to manage the water, which starts leaking.

Water is leaking through the ceiling

Solution: you need to cut off the water supply to your geyser and turn it off. You should then turn the power off from the mainboard and call a repairperson.

7. Poor hot water pressure

Low pressure can be due to old or dirty valves or pipes. If you have an old geyser with 100kPa, low pressure is obvious.

Poor hot water pressure

Solution: You can go for a modern geyser which comes up to 600kPa. It has pressure balancing valves. So, when using modern geysers, it’ll automatically manage the cold and hot water pressure.

8. Water heater not big enough

If the number of people in your family has increased, you may feel this problem. If there will be more people, more water will be required. This problem also arises if you have started using hot water more frequently.

Water heater not big enough

Solution: The best solution is buying a new geyser with a bigger water heating and storage capacity.

9. Hard water deposits

This problem builds over time. When you’ve been using a water heater for too long, hard water is going to deposit at the bottom. It’ll lower your heater’s efficiency and heating capacity.

Hard water deposits

Solution: You can install some water softener to prevent the above from happening. You can also remove hard water deposits by opening your geyser once every year. If the problem is big where the heating element is affected, you need to call a plumber.

10. Noisy instant geyser

Noisy geysers can indicate a bigger problem. If you hear any rumbling or popping sounds from your geyser, it could be water boiling at the base of the geyser. It usually happens because of the accumulation of sediments.

Noisy instant geyser

Solution: You can flush your water heater to get rid of the noise. In case you hear a whirring sound, you need to clean the entire tank to get rid of that.

11. Geyser giving shock

Your geyser may be giving shocks because of bad earthing. So, go check your house’s earthing. If it’s bad, many appliances can give a shock. And if it’s not the issue of earthing, it can be the heating element.

Geyser giving shock

When the heating element cracks, it can transfer the shock to water. Now, this issue is dangerous and life-threatening.

Solution: Turn the geyser off immediately and call a professional.

12. Geyser keeps overflowing

The overflowing geyser can usually be because of the thermostat. If you have allowed a very high temperature, the water will boil and overflow out of the geyser. It can also happen because of faulty or loose valves.

Geyser keeps overflowing

Solution: You can change the temperature in the thermostat or call a plumber for an inspection.

13. Last one: Repair or Buy a new one

It depends on the extent of damage or problem with your geyser. If your geyser is still new and needs some common repairs, you should get it repaired.

Repair or Buy a new one

If your geyser is too old or has some major problems, you need to buy a new one. It’s because these items have an age up to which they work fine.

Otherwise, there can be problems every other day. It may also consume more energy raising your energy bills. So, you should buy a new one in such cases.

You can easily find geysers online ranging from 5 to 20-liter storage capacity. Some reliable brands are Racold, Bajaj, Havells, V Guard, etc.

Conclusion

Appliances are always prone to certain problems. And geysers are no exception. You can experience dripping, overflowing, or shock from your geyser. But all these problems have solutions. So, you can go through the list of problems and solutions and make the right decision.

If you’re able to solve your problem or find this info worth a read, please share it with others. We have more similar content lined up. So, keep coming for more insights.

 

Related Posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *